111220
Godaste julkolan
Ca 60 st
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
Koka utan lock, rör om då och då till termomterna vias 124 gradet eller smeten håller kulprovet (häll några droppar i iskallt vatten och rulla till en seg fast kula, då är det klart). Koktid ca 15-30 min.
Häll smeten på en olja plåt. Låt svalna och klipp i bitar. Slå in i papper eller varva kolan och papper i en burk.
Förvara kallt.
Vill man ha smak på kolan förutom vanlijsmaken kan man tillsätta
- rivet skal av 2 lime, 1 citron eller ½ apelsin
- 1 dl krossade polkagriasr
- 2 msk siktad kakao
- 1 dl rostade solrosfrön
Detta har du i när smeten kokat färdigt.
